Hírek

A hűtőtömítő folyadék használatának előnyei

Ápoltautó
2020.08.12 09:08

Autónk hűtője bármikor szívároghat, ehhez nyújt segítséget a hűtőtömítő termékünk. Nagyobb meghibásodást követően, illetve a hűtőtömítő használata után ne felejtse el felkeresni autószerelőjét.

A hűtőtömítő folyadék használatának előnyei 

Ebben a bejegyzésben áttekintjük a hűtőtömítő folyadék alkalmazását. Működés közben az autó motorja felmelegszik, azonban ezt a felmelegedést kontrollálni kell. Az autómotor az üzemi hőmérsékletet kedveli igazán, ezen működik a leghatékonyabban, ezért meg kell oldani a motor hűtését. Ezt kétféleképpen lehet elérni: az egyik a menetszelet kihasználva hűti vissza a motort, míg a másik -  és ez az elterjedtebb – vizet keringetve. 

Ez utóbbi esetében beszélhetünk hűtőrendszerről, amelyben kering a motort lehűtő hideg víz. Természetesen a használatból eredően ez meghibásodhat, az egyik legsűrűbben előforduló probléma pedig a hűtővíz szivárgása. Erre kínál egyszerű megoldást a hűtőtömítő folyadék használata. 

A hűtőrendszer számos egyéb módon is károsodhat, ezért a karbantartására komoly figyelmet kell fordítani. Ehhez minden szükséges készítményt megtalál a webáruházunk kínálatában. 

A hűtőrendszer felépítése 

Ahogyan a víz kering a rendszerben, a motortól maga is felmelegszik, ezért először is a vizet kell visszahűteni. Több alkatrész összehangolt munkájára van szükség ahhoz, hogy a víz maga is képes legyen lehűlni, ezzel együtt pedig a motort is lehűteni.

Annak ellenére, hogy az autóhűtők felépítése gyakorlatilag autótípusonként eltér, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy vannak átfedések és egyezések. A hűtők nem bonyolult szerkezetek, hiszen két víztérből – más néven vízzsák - és a közte található hűtőtömbből állnak. Az ezen között található tömítés gondoskodik arról, hogy a víz ne tudjon kifolyni. A vízzsákokon található 1-1 csonk, ezen érkezik és távozik a víz. A hűtő tetején található csonkon keresztül folyik a motorból a meleg víz, míg a hűtő alján található csonkon keresztül távozik a motorba a hideg hűtőfolyadék. A kettő között történik meg a víz lehűtése. 

A hűtőtömb egymás melletti csövekből épül fel. Alapvetően kétféle kialakítást különböztethetünk meg: függőleges vagy vízszintes vízcső elrendezést. A függőleges hűtőben ezek a vízcsövek függőlegesen, míg a vízszintesben ehhez képest 90 fokkal elforgatva, vízszintesen helyezkednek el. 

A hűtővíz szivárgásának okai 

A hűtőnél a leggyakrabban előforduló probléma a hűtővíz szivárgása, melynek általában 3 oka lehet.

  • Ha a vízhűtő zárókupakja megreped, az biztosan szivárgáshoz vezet. Az autó hűtőben nyomás van, és ez a nyomás csak tökéletesen zárt rendszerben tud megmaradni. Ha valami miatt a rendszer meghibásodik és repedés keletkezik, a víz szivárogni fog a kupaknál.
  • Belső szivárgás esetén csak azt veheti észre, hogy annak ellenére fogy a víz, hogy annak külső jelei nincsenek. Ilyenkor a folyadék a motorba távozik, ami a teljesítmény csökkenéséhez vezet. Ezt a fajta szivárgást minden esetben valamilyen motorhiba eredményezi.
  • Ezzel szemben a külső szivárgást egyszerűbb észrevenni, hiszen ilyenkor kifolyik a rendszerből a víz, foltot hagyva az autó alatt. Ezt okozhatja a vízhűtő rozsdásodása vagy kilyukadása, esetleg a bilincs kilazulása vagy a vízpumpa széthullása. 

Ha hűtővíz szintjében bármi miatt csökkenést tapasztal, azonnal pótolja, mert ha nincs elegendő mennyiségű folyadék a rendszerben, az a motor túlmelegedéséhez vezet. 

A hűtőtömítő folyadék használata 

A fenti problémát orvosolhatja könnyedén úgy, hogy hűtőtömítő folyadékot használ. A webáruházunk kínálatában is megtalálható Sheron hűtőtömítő folyadék alkalmazása nagyon egyszerű. Öntse egyenesen a hűtőfolyadékos tartályba, ahol folyékony tömítésként azonnal elvégzi a feladatát. 

Bármilyen kérdés esetén keressen minket bizalommal!