Hírek

Autós fedélzeti kamera használata a mindennapokban

2020.02.21 13:05

Gyakran fordul elő velünk autózás közben, hogy úgy érezzük ezt jó lett volna megörökíteni. A közlekedési balesetek, események felvételére is alkalmas biztonsági autós kameráról szól blogunk.

Autós fedélzeti kamera használata a mindennapokban

Az autós fedélzeti kamerák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, ugyanis egyre többen döntenek úgy, hogy ezzel próbálják az igazukat bizonyítani egy-egy vitás helyzetben. Bár a kamera a balesetektől nem tud megvédeni, segítség lehet abban az esetben, ha a bíróságig fajulna egy kérdéses forgalmi ügyünk. 

Napjainkban nagyon sokan teszik le a voksukat az autó mellett, ha a mindennapi közlekedésről van szó, ezért rengetegen közlekednek az utakon. Egyértelmű, hogy ilyen nagyszámú résztvevő mellett egy pillanat is elég ahhoz, hogy megtörténjen a baleset. Annál is inkább, mert sokan csak ajánlásnak tekintik a közlekedési lámpa piros jelzését vagy a záróvonalat. Azonban tanúk híján nehéz bizonyítani azt, hogy ki volt a hibás. Ekkor jöhet jól egy autós fedélzeti kamera, melyet megtalál webáruházunk kínálatában is.

Mi is az az autós fedélzeti kamera?

Az autós kamera funkciója az, hogy menet közben rögzítsék a közlekedés történéseit, amit később egy-egy vitás szituációban az ember felhasználhat akár a bíróságon vagy a biztosítónál is.

Ez egy egyszerű eszköz, amelyet általában tartókonzollal vagy tapadókoronggal erősíthetünk a szélvédőre vagy a műszerfalra. A használata egyszerű és nem igényel különösebb odafigyelést, hiszen a felvétel automatikusan elindul, amint érzékeli, hogy az autó is elindult. A rögzített képeket egy SD kártyára menti, aminek méretétől függően bizonyos időközönként törli vagy felülírja a tárolt tartalmakat. A kamera töltése USB csatlakozóról vagy szivargyújtóról egyaránt megoldható. 

Legális és jogszerű a használata? 

Mivel az autós fedélzeti kamera mindent rögzít, ami előtte történik, fontos a használatának szabályozása. Külföldön számtalan példát láthatunk arra, hogy az autósok a kamerafelvételeket az internetre feltöltve inkább arra használják, hogy szórakoztassák vele a világot, nem pedig arra, hogy egy-egy vitatott forgalmi szituációt tisztázzanak. Éppen ezért nem mindegy, hogy miként és milyen jogi környezetben használjuk.

Magyarországon jelenleg nincs olyan törvény, amely kifejezetten tiltaná vagy megengedné az autós fedélzeti kamera használatát. Ilyen jogszabály hiányában a kamerával történő megfigyelést szabályozó rendelet hatálya alá esik a gépjárműben felszerelt kamera használata is. Ennek értelmében bárki kamerázhat a gépkocsijából, azonban a felvétel nyilvánosságra hozása már személyiségi jogokat sérthet. Ez röviden azt jelenti, hogy a személyes adatokat (pl.: rendszám) felismerhető módon tilos közzétenni.

 

Az autós kamera használata külföldön sem egységes: míg az oroszok előszeretettel használják, és az USA-ban is már több évtizede a rendőrautók alap felszerelése, addig Ausztriában tilos a használata. 

Milyet érdemes venni? 

Ma már hatalmas a választék a forgalomrögzítő kamerák piacán, és nem jelent túl nagy beruházást sem. Az árukat általában a kamera minősége és tudása határozza meg.

A webáruházunkban kapható DVR kamera + monitor egyaránt használható a vezetés közbeni események automatikus rögzítésére, de hobbi és sportautós élmények rögzítésére is. Folyamatos felvétel készíthető, ugyanis a régit törli. A kamera olyan funkciókkal rendelkezik, mint például mozgásérzékelés vagy infravörös éjszakai felvétel. Kezelése egyszerű és felhasználóbarát. 

Amennyiben Ön is úgy gondolja, hogy a biztonsága érdekében beszerezne egy ilyen kamerát, forduljon hozzánk bizalommal!